Een gezondere en welvarendere bevolking vergt een gedeelde verantwoordelijkheid

01 Augustus 2021

Laat ons samenwerken voor snellere toegang tot innovatie en een patiëntgedreven verandering in de gezondheidszorg

Op 1 augustus start ik als nieuwe Country President bij Novartis België & Luxemburg. Een nieuwe uitdaging waarbij ik de kennis en ervaring die ik de afgelopen vijftien jaar binnen Novartis heb opgedaan, in een pioniersland in de praktijk kan brengen. Als apotheker had ik een impact op individuele patiënten, terwijl we in de farmaceutische industrie een impact kunnen hebben op de hele bevolking! Hieruit haal ik dag na dag mijn motivatie.

Ik was altijd al onder de indruk van de sterke innovatiecultuur in België. Wat me het meest aantrekt, is het unieke en ijzersterke fundament van de farmaceutische industrie in dit land. Dat creëert enorme kansen voor bedrijven zoals Novartis, die een sterke voetafdruk hebben in België, gaande van onderzoek, ontwikkeling en productie, tot Belgische patiënten snel toegang verlenen tot innovatie.

Samenwerking als sleutel tot verandering

Het Belgische gezondheidszorgsysteem is echter dringend aan verandering toe. De wereld verandert aan een razendsnel tempo: innovaties volgen elkaar snel op en de verwachtingen ten aanzien van het gezondheidszorgsysteem nemen toe. Als België haar positie als wereldwijd toonaangevende farmavallei wil behouden, mogen we niet stilzitten en tevreden zijn met de status quo. Bij Novartis voelen we deze noodzaak meer dan ooit en staan we klaar om de uitdagingen samen met alle betrokken stakeholders aan te pakken.

Een patiëntgedreven verandering van de gezondheidszorg

Veranderingen in de terugbetaling van innovatieve behandelingen in België zijn dringend nodig. Enkel zo kunnen we Belgische patiënten – net zoals andere Europeanen – toegang blijven bieden tot innovatieve therapieën.Tijdens mijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk was ik erg onder de indruk van de centrale rol van patiënten in het nationaal gezondheidsbeleid. Bij het uittekenen van het beleid en het nemen van budgettaire beslissingen in de gezondheidszorg, houden de autoriteiten rekening met de standpunten van patiënten. Een uitstekend voorbeeld is Schotland. Daar zijn het de patiënten zelf die de impact van nieuwe innovatieve geneesmiddelen op hun gezondheid en leven aan het terugbetalingscomité voorstellen. Zo worden zij nauw betrokken bij de terugbetalingsprocedure van innovatieve behandelingen.

Ik ben blij te zien dat ook de Belgische en Europese autoriteiten hier steeds meer prioriteit aan geven. Niemand is beter geplaatst om de impact van een nieuwe behandeling te bepalen dan de patiënt zelf. Wanneer we naar hen luisteren, zal dat uiteindelijk niet alleen voor hen voordelen opleveren, maar ook de doeltreffendheid van innovatieve therapieën in de praktijk sterk verbeteren. Bij Novartis staan we klaar om patiënten te helpen hun eigen gezondheid beter te beheren.

Innovatie als sleutel tot een gezondere bevolking

Onze toonaangevende innovaties, zoals Advanced Therapy Medicinal Products (ATMP's) en andere eenmalige behandelingen, kunnen het leven van Belgische patiënten drastisch veranderen. Het is onze missie om Belgische patiënten zo snel mogelijk toegang te geven tot die innovaties. Dankzij Sandoz, onze generieke en biosimilaire divisie, is Novartis uniek geplaatst om de Belgische gezondheidszorg mee te verduurzamen. Het opschalen van het gebruik van generieke en biosimilar geneesmiddelen in België levert heel wat besparingen op die ons toelaten om de toegang tot innovatieve geneesmiddelen te versnellen. Met een gezondere bevolking als resultaat.

Samenwerking en solidariteit

De Covid-19-pandemie leerde ons dat solidariteit in de farmaceutische industrie van cruciaal belang is als we patiënten zo snel mogelijk toegang willen geven tot innovatie. Een mooi voorbeeld is onze ondersteuning van Pfizer/BioNTech en CureVac bij de productie van Covid-19-vaccins. Zo konden we samen meer vaccins beschikbaar maken voor de wereldbevolking. Het is dan ook mijn ambitie om consensus te bereiken over de verandering die nodig is in België. Ik wil ervoor zorgen dat we allemaal met één stem spreken, als één industrie samenwerken en de toegang tot innovatie voor Belgische patiënten versnellen. Ik ben er sterk van overtuigd dat innovatie de sleutel is tot een gezondere bevolking en een welvarend land.

Laten we lessen trekken uit de pandemie en de samenwerking en solidariteit nu naar een hoger niveau tillen, ten voordele van andere medische domeinen waar er grote onbeantwoorde noden zijn en waar we het leven van patiënten aanzienlijk kunnen verbeteren en verlengen!

Onze cultuur loodste ons doorheen de pandemie en zal ons ook naar het "nieuwe normaal" brengen

De Covid-19-pandemie stelde veranderingen binnen bedrijven op scherp. Bij Novartis België & Luxemburg werken we iedere dag met meer dan 2.000 mensen. Ook voor ons bracht de pandemie het afgelopen jaar heel wat uitdagingen met zich mee, maar tegelijkertijd versterkte het onze kernstrategie: mensen voortdurend motiveren om geïnspireerd, nieuwsgierig en unbossed te zijn. Die cultuur vormt de basis van al onze activiteiten en is de drijvende kracht achter onze inspanningen om alle patiënten in België en Luxemburg toegang te geven tot geneesmiddelen op het moment dat ze die nodig hebben.

Guy Oliver

Country President Novartis BeLux


Guy Oliver

Guy Oliver is Country President bij Novartis in België en Luxemburg. Guy is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, is apotheker van opleiding en heeft 15 jaar ervaring in de farmaceutische industrie waar hij in verschillende functies en verschillende regio's heeft gewerkt. Hij is een gepassioneerd leider op het gebied van oncologie en is ervan overtuigd dat medewerkers kansen geven en het hebben van een ‘zelfsturende cultuur’ de sleutel is om ervoor te zorgen dat innovatieve geneesmiddelen tegen kanker op het juiste moment bij de juiste patiënt terechtkomen.

BE207274873