Kanker wacht niet! Oproep om samen werk te maken van een duurzame kankerzorg

02 Februari 2022

Kanker wacht niet: de juiste zorg op het juiste moment kan levens redden#SpeakUp4CancerCare

Elke 18 minuten sterft er iemand aan kanker. In 2020 werden door de COVID-19-pandemie maar liefst 5.000 kankerdiagnoses gemist1,het resultaat van uitgestelde zorg met rampzalige gevolgen voor patiënten.1 Er is ook hoop, want steeds meer mensen genezen van kanker. Een vroege diagnose en steeds effectievere innovatieve therapieën, zorgen ervoor dat de overleving op lange termijn van sommige kankerpatiënten toeneemt.2 Om patiënten beter te ondersteunen en vermijdbare sterfte te verminderen met -15% tegen 2030, zoals vastgelegd in het regeerakkoord, is er nood aan een duurzame organisatie van kankerzorg in België. De aanbevelingen van Novartis om hier in België samen werk van te maken worden voorgesteld in de ‘Novartis Oncology White Paper’.
 

Kanker wacht niet: de juiste zorg op het juiste moment kan levens redden

Niemand betwist dat de inspanningen in de strijd tegen kanker moeten worden voortgezet, zodat patiënten tijdens en na hun behandeling langer en beter kunnen leven. We staan echter nog voor heel wat grote uitdagingen. Toegang tot de juiste behandeling kan sneller en beter. De regionale verschillen op vlak van kankerzorg en behandelingsopties zijn nog te groot. Dit vraagt betere screeningprogramma’s, vroegtijdige diagnoses en voldoende capaciteit om de continuïteit van de zorg te verzekeren. Voor mensen met kanker is het belangrijk om zo snel mogelijk toegang te krijgen tot de juiste zorg.
 

3 prioriteiten om samen de impact van kanker verminderen

De voorbije decennia is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de behandeling van kanker, maar toegang tot innovatieve therapieën blijft een uitdaging. De COVID-19-pandemie heeft aangetoond dat wanneer er levens op het spel staan, het mogelijk is om innovatie in een ongelooflijk tempo te versnellen door creatieve samenwerking, vaardigheden en expertise. Samenwerken kan innovatie toegankelijk maken en zorgen voor vooruitgang inzake kankerpreventie, -diagnose en -behandeling. Samen kunnen we de impact van kanker verminderen en mee bouwen aan een sterk en duurzaam kankerzorg beleid in België. In de ‘Novartis Oncology White Paper’ belichten we 3 prioriteiten om onze kankerzorg te versterken voor elke patiënt:

  • Een nieuw, ambitieus kankerplan voor België
  • Snelle, duurzame toegang tot innovatieve geneesmiddelen
  • Barrières doorbreken in gevorderde borstkanker

Onze  doelstellingen  zijn  ambitieus,  maar  haalbaar. Door de handen in elkaar te slaan kunnen we dit waarmaken.

Referenties:

  1. Belgian Cancer Registry: Impact corona crisis Nov. 2020
  2. Gorasso, V., Silversmit, G., Arbyn, M. et al. The non-fatal burden of cancer in Belgium, 2004–2019: a nationwide registry-based study. BMC Cancer 22, 58 (2022). https://doi.org/10.1186/s12885-021-09109-4

BE2202029523