De troef van talent, diversiteit en inclusie bij Novartis BeLux

10 Februari 2022

Wederzijds begrip & respect verbinden ons om ons beste zelf te geven voor een beter leven voor patiënten #StrongerTogether

Zo lang ik me kan herinneren, heb ik een grote passie voor diversiteit en inclusie (D&I). Die drive komt voort uit het besef dat ik dankzij mijn familie en vrienden mijn dromen kon najagen. Het leidde ook tot meer dan 25 jaar betrokkenheid bij non-profitorganisaties in een multiculturele omgeving, die begon met het geven van bijlessen wiskunde en wetenschappen aan sociaal kwetsbare kinderen toen ik nog studeerde. Ik heb het geluk gehad dat ik een bondgenoot vond in Novartis, waar D&I een belangrijke plaats bekleedt in de bedrijfscultuur. Met de collega's in onze ‘Diversity & Inclusion Council’ maken weer werk van om de lat in onze BeLux-organisatie hoger te leggen.

Een passie geïnspireerd door persoonlijke ervaring

Als klein meisje van vijf jaar oud wist ik al dat ik apotheker wilde worden. Het is me gelukt omdat ik ben opgegroeid in een ondersteunende omgeving. Dat besef was de trigger om me open te stellen voor de buitenwereld en te werken voor een multicultureel, internationaal en cultureel divers bedrijf.

Toen ik 20 jaar geleden aan mijn ‘Novartis’-avontuur bij Sandoz België begon, voelde ik onmiddellijk de aandacht voor diversiteit en inclusie in de bedrijfscultuur. In 2016 ging ik op het hoofdkantoor van Novartis in Zwitserland werken. Ik heb toen zelf ervaren dat open communicatie een eerste en belangrijke stap is om een vertrouwensrelatie op te bouwen. Het was een les die mijn leven heeft veranderd en waar ik tot op vandaag de vruchten van pluk in mijn functie als ‘Diversity & Inclusion Lead’ voor Novartis BeLux.

Diversiteit brengt verborgen competenties en talent aan de oppervlakte

Bij Novartis worden openheid en inclusie op alle niveaus gestimuleerd. Leiders in de hele organisatie spelen een pioniersrol in het in de praktijk brengen van diversiteit. Ik ben ervan overtuigd dat de Novartis-cultuur in alle afdelingen en landen het middel is dat werknemers motiveert, zodat iedereen zich goed voelt en zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt in zijn dagelijks werk. In concrete initiatieven ontwikkeld door werknemers rond ondermeer LGBTQI+ en ‘empowerment’ van vrouwen, stimuleren diversiteit en inclusie onze ‘unbossed’ of zelfsturende cultuur. Dit jaar zullen er nog meer initiatieven worden genomen in onze BeLux-organisatie om nog meer in te zetten op D&I.

Woorden omzetten in daden – ‘all-inclusive’ gaan!

Het spreekt voor zich dat we streven naar evenwicht en diversiteit op het gebied van gender, leeftijd, seksuele geaardheid en herkomst onder alle collega’s; een verantwoordelijkheid die we niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen. We zijn voortdurend op zoek naar mensen met verschillende achtergronden om een rijk, divers en getalenteerd personeelsbestand op te bouwen. Het is mijn persoonlijke overtuiging dat talent en diversiteit hand in hand gaan en de basis leggen voor een sterke bedrijfscultuur en marktpositie.

We hebben onze ‘Diversity & Inclusion Council’ in onze drie vestigingen in Puurs, Vilvoorde en Brussel een boost gegeven om medewerkers met een D&I-gevoel samen te brengen en regelmatig de balans op te maken van onopgemerkte problemen. We ondersteunen onze vestigingen met initiatieven die dingen in beweging zetten; bv. bewustwordingscampagnes zoals Pride Month, opleidingen voor peoplemanagers en medewerkers over ‘Speak Up’-cultuur, conflictbeheer en psychologische veiligheid. We richten de schijnwerpers op het feit dat iedereen de beste versie van zichzelf kan zijn, ongeacht (en dankzij!) zijn achtergrond of voorkeuren.

Wederzijds begrip is de lijm die ons bij elkaar houdt en ons elke dag motiveert om het beste van onszelf te geven om de geneeskunde opnieuw uit te vinden voor patiënten en zorgverleners in België en Luxemburg.

Net zoals we niet te stuiten zijn in het transformeren van de gezondheidszorg, houden onze ambities op het gebied van diversiteit en inclusie hier niet op. Samen met onze collega's, ongeacht hun functie of niveau, zetten we community’s op rond LGBTQI+, gender- en leeftijdsevenwicht. Binnenkort zullen we een mentorprogramma introduceren om mensen met elkaar in contact te brengen. Elke werknemer kan zich vrijwillig aanmelden om mentee en/of mentor te worden en zo zijn ervaringen aan andere werknemers doorgeven en vice versa. Alleen met al onze toewijding en inzet kunnen we het hoofdstuk over diversiteit en inclusie van ons Novartis-verhaal schrijven!

Elke Grooten
Head EU Relations


Elke Grooten

Als Head EU Relations leidt Elke Grooten de vertegenwoordiging van Novartis bij EU-instellingen en stakeholders in de gezondheidszorg in Brussel. Voordat ze het kantoor in Brussel leidde, was Elke Senior Director Public Affairs Europe in Bazel, waar ze verantwoordelijk was voor marktondersteuning, strategische beleidsprioriteiten en capaciteitsopbouw.

Ze kwam in 2002 bij Novartis in dienst en bekleedde verschillende leidinggevende functies in Market Access, Pharmaceutical Affairs, Business Development en Public Affairs bij Sandoz België en Europa.

BE2202103705