Kinderboek om taboes rond kanker te doorbreken

02 Mei 2021

'Samy en de megamaffemeta-cellen', nieuw kinderboek over hoe een kind omgaat met de borstkanker van zijn mama

Probeer u maar eens voor te stellen wat er in het hoofd van (jonge) kinderen omgaat wanneer hun mama of papa borstkanker krijgt. Om hen dat uit te leggen en hen gerust te stellen, ontbreken dikwijls die juiste woorden. Vandaar het idee voor een kinderboek. 'Samy en de megamaffemeta-cellen' vertelt het verhaal van een kleine jongen met een mama die getroffen wordt door uitgezaaide borstkanker. Het is geschreven met zijn eigen kinderwoorden, zonder taboes, om ook andere kinderen in dezelfde situatie te helpen om beter te begrijpen wat er precies gebeurt, zodat ze er beter mee kunnen omgaan.

Met kinderen praten over moeilijke onderwerpen

De oorsprong van dit boek gaat terug tot maart 2019, toen een tiental vrouwen met borstkanker elkaar ontmoetten. Ze deelden hun ervaringen en vonden het jammer dat ze geen enkel middel hadden om aan hun kinderen en naasten uit te leggen wat ze doormaakten. Om daaraan tegemoet te komen ontsproot het idee om een kinderboek te maken. Dit kwam tot stand dankzij de gezamenlijke inspanningen van Novartis en het preventieplatform ‘Les Secrets D’une Victoire by Amel’. Het werd geschreven in samenwerking met twee psychologen, een verpleegster die dagelijks contact heeft met kinderen die een ouder hebben met kanker, en vrouwen die zelf borstkanker hebben, in sommige gevallen met uitzaaiingen.

Taboes doorbreken en kanker bespreekbaar maken

‘Samy en de megamaffemeta-cellen’ biedt de woorden om kanker op een kindvriendelijke manier bespreekbaar te maken. De stem van een kind maakt het ook makkelijker om taboes te doorbreken en de juiste toon vinden. Maar vergis u niet, dit is geen sprookje. Het verhaal verbloemt niks, het gaat op een heel directe manier over een zware ziekte. Mensen kunnen beter worden, maar het kan ook slecht aflopen.

Waar kan u dit kinderboek bekomen?

‘Samy en de megamaffemeta-cellen’ is gratis verkrijgbaar via [email protected]. Dit kinderboek zal ook in verschillende ziekenhuizen op de afdeling oncologie beschikbaar zijn.