Oncologie en hematologie

Een van de uitdagingen van kanker is dat er meerdere manieren zijn om deze ziekte te behandelen. Toch is de behandeling voor geen enkele patiënt een duidelijk of uitgestippeld pad. Net daarom is de levenskwaliteit van onze patiënten prioriteit. Bij elke behandeling die we ontwikkelen en onderzoeken, houden we in ons achterhoofd dat we het voor hen doen.

Bij Novartis ontwikkelen we baanbrekende geneesmiddelen die veilig, innovatief en levensveranderend zijn voor patiënten. We creëren technologieën en platformen en verleggen daarbij de grenzen van de wetenschap. Zo bieden we een brede basis voor kankerzorg met verschillende therapieën, van gerichte en radioligandtherapieën tot cel- en gentechnologieën en gedifferentieerde immunotherapie.

 

Onze visie op kankerzorg

Kankerzorg in België vraagt onze aandacht

Elke 18 minuten sterft er iemand aan kanker. In 2020 werden door de COVID-19-pandemie maar liefst 5.000 kankerdiagnoses gemist, het resultaat van uitgestelde zorg met rampzalige gevolgen voor patiënten.1 Om patiënten beter te ondersteunen en vermijdbare sterfte te verminderen met -15% tegen 2030, zoals vastgelegd in het regeerakkoord, is er nood aan een duurzame organisatie van kankerzorg in België. 

De Novartis Oncology White Paper belicht daarom 3 prioriteiten om onze kankerzorg samen te versterken met innovatie als leidraad. Lees hier meer over elke prioriteit:

Een nieuw kankerplan

Kanker is nog altijd een belangrijke doodsoorzaak. In 2020 stierven in België maar liefst 30.079 patiënten aan kanker.2 Er is nood aan een nieuwe aanpak om die levens te redden.  

Duurzame toegang tot innovatie

Mensen met kanker hebben geen tijd te verliezen maar er is ook hoop vandaag. De komende jaren zullen er steeds meer levensreddende innovaties beschikbaar worden. Helaas vertragen lange wachttijden de toegang tot deze innovaties in kankerzorg voor Belgische patiënten, met een gemiddelde wachttijd van 364 dagen na goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in België, vergeleken met 36 dagen in Duitsland, 169 in Oostenrijk en 198 in Nederland.3 Er is nood aan duurzame en snellere toegang tot innovatieve kankergeneesmiddelen.

Barrières doorbreken in gevorderde borstkanker

Borstkanker is een potentieel geneesbare ziekte als het in een vroeg stadium wordt gediagnosticeerd en behandeld. Toch sterven er in ons land elke week gemiddeld 45 vrouwen aan borstkanker, de meeste door uitzaaiingen in een gevorderd stadium.2,4

Infographic Infographic Infographic